sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Keski-ikäisiä ei liikuteta samalla tavalla kuin nuoria aikuisia.





Keski-ikäinen kuntosalille lomps! No, mutta jos se ei vaan ole oma juttu? 

Pohditaanpa asiaa hieman ISOSSA kuvassa inhimillisemmin ja faktoja kaihtamatta. Olen samaa mieltä, että keski-ikäisenä tulisi havahtua pitämään itsestään huolta, vaikka laatuajan uhallakin. Koska kaiken sen minkä pistät itseesi kiinni säännöllisesti keski-iän alkumetreillä, tulet saamaan takaisin monin verroin pitkässä juoksussa.  

Kysymys ei ole siitä, että vedät tyrä suorana ja henkitoreissasi liikkuaksesi, niin kuin media on antanut meidän ymmärtää. Mielikuva ”liikkua pitää niin, että henki lähtee, jos tuloksia haluaa saavuttaa…” Tavalliselle Peruspeijoonille riittää vähempikin ja järjellinen tekeminen. Pääasia olisi, että liikunta olisi reipasta, mielekästä, motivoivaa ja ennen kaikkea säännöllistä. Fitness urheilu ja fitti- kunto on nuorten aikuisten ja kovakuntoisten aktiiviliikkujien juttu ja hyvä niin. Peruspeijooni voi olla hyväkuntoinen, toimintakykyinen ja kivuton vähemmälläkin remuamisella. Mutta sitä tosiasiaa ei voi ohittaa eikä kiertää, että kehomme alkaa ”rappeutua” keski-iässä kiihtyvällä vauhdilla, jos emme aktivoidu liikkumaan säännöllisesti.  Valitettavasti kannamme kovan hinnan jaksamisesta, yleisestä terveydentilasta ja liikuntakyvystämme, mikäli emme välitä huolehtia itsestämme. Keski-iän paremmalla puolella liikunnan opettelemien ja liikkeelle lähteminen voi olla tekemätön paikka huonon yleiskunnon vuoksi. Jos et aktivoidu ja välitä omasta hyvinvoinnistasi piiruakaan, voi jossain kohtaa ”ohuesti harmittaa.” Ennen kun ajattelet, että ei jumankavita… taas tätä samaa liipa laapaa. Lue artikkeli loppuun. Näkökanta voi olla ajatuksia herättävä ja jopa inhimillinen.


Reipasta, mukavaa ja mielekästä?

Tässä kohtaa haluankin herätellä liikunta-alaa miettimään liikunnallisia faktoja.  Mielestäni liikunta- alalla tulisi ymmärtää, ettei keski-ikäisiä aikuisia liikuteta samalla tavalla kuin nuoria aikuisia. Fysiologiset, mentaaliset ja motoriset faktat tulisi ymmärtää. Tämä on minusta suuri ongelma liikuntakentällä. Tarjontaa on paljon, mutta tarjonta kohdistuu fyysisiltä ja motorisilta resursseiltaan pitkälti nuorten aikuisten ja aktiiviliikkujien palvelemiseen. Tuotteita, jotka täyttäisivät perusliikkujien ja keski-ikäisten liikkujien tarpeita ei ole juurikaan tarjonnassa. Kaikki asiakkaat pyritään työntämään samaan suoleen ja valitettava fakta on se, ettei homma vaan mielestäni TOIMI! 

Aloittelevat, perusliikkuvat ja aktiivit eivät vaan paini liikunnallisesti samassa sarjassa, vaikka kuinka ohjestettaisiin. Sama pätee nuoriin aikuisiin, keski-ikäisiin ja vanhuksiin. Jotta voisimme liikunta-alalla palvella asiakkaita paremmin ja herättää mielenkiintoa liikuntaa kohtaan, tulee asiakkaiden liikunnallisia resursseja ymmärtää isossa kuvassa. Millä tehoilla on mielekästä ja motivoivaa liikkua? Mitä tuntien tulisi sisältää, jota ne olisivat palkitsevia kohderyhmälleen? 


Pitäisikö asialle tehdä, jotain?

Liikunta-alalle on jo vuosien ajan tullut kovempia ja kovempia sekä erikoisempia lajeja, joihin voi samaistua pieni marginaali aktiiviliikkujista tai nuorista. Kuka puhuu tai pitää keski-ikäisten ja tavallisten liikkujien puolta, johon kuitenkin valtaväestö liikkujista kuuluu.  Liikunta on viety kauas perusliikkujien ja keski-ikäisten ulottumattomiin.... Pitäisikö asialle tehdä jotain… jotta saisimme perusliikkujat ja keski-ikäset innostumaan liikunnasta tai aktivoitumaan uudelleen ruuhkaisten vuosien jälkeen? 




Tähän kekoon olen halunnut oman korteni kantaa. 
Havahduin itse kahdeksan vuotta sitten siihen, ettei raskas liikunta enää tuntunut mukavalle eikä palkitsevalle eikä myöskään motivoivalle. Jokin tuntui menevän totaalisen pieleen. 


Liikkuminen alkoi tuntua hampaiden kiristykselle ja pakko pullalle, koska liikkuminen oli epämiellyttävää ja liian raskasta omalle kropalleni ja mielelleni. Pohdin pitkään, että homma taisi olla tässä. Ryhmäliikunta tunnit saavat jäädä. Kuntoni ei kerta kaikkiaan enää kestänyt ja palautumiskykyni kovista tunneista ei vaan enää ollut riittävä. Pillit pussiin ja kohti uusia seikkailuita…


… No, eipä taida tiikeri raidoistaan päästä. Mietin pitkään, että voisinko tehdä asioita toisin? Olisiko minulla jotain annettavaa oman kokemukseni ja tuntemusteni kautta?  Voisinko hyödyntää omaa osaamistani asiakkaiden hyödyksi?  Voisinko omalta osaltani tarjota tavallisille perus- ja keski-ikäisille liikkujille, jotain sellaista, missä olisi oikeasti järjellinen sisältö??? Ei tuntia vaan tunnin takia. Vaan tunti, joka todella ajaisi tarkoitusta ja hyödyttäisi asiakkaitani. 




Neljä tuntia...

Nämä pohdinnat synnyttivät neljä tuntia, joiden sisällössä ja rakenteessa on huomioitu perus- ja keski-ikäisten liikkujien liikunnalliset tarpeet, jotta liikkuminen olisi mielekästä, mukavaa, monipuolista ja sopivan haasteellista motivaation ylläpitämiseksi.


Yksi tunti sai ajatuksen tämän artikkelin kahdesta ensimmäisestä lauseesta ja fysiologisista faktoista. ”Keski-ikäinen kuntosalille lomps! No, mutta jos se ei vaan ole oma juttu?” Toden totta kuntosaliharjoittelu on todella suositeltavaa keski-iässä, mutta kun se ei vaan ole kaikkien ihmisten juttu. Ei vaan ole…


Alamme menettämään lihasmassaa keski-iän paremmalla puolella kiihtyvällä vauhdilla. Tosiasia on se… ellemme harjoita ja kuormita lihaskuntoamme, niin hyvä ei heilu keski-iän loppupuolella. Sain lisä painoa omiin ajatuksiini luettuani taannoin artikkelin, jossa oli haastateltu vanhainkodin asukkaita. Heiltä oli kysytty… Mikä kaduttaa elämässä? Vastaus oli usean kohdalla ”En kadu sitä mitä tein, vaan kadun sitä mitä jätin tekemättä.” Ja monella vastaus oli myös tämä… ”Harmittaa, kun en pitänyt itsestäni huolta.”  Liikuntaa ei tarvitse keski-iässä tehdä naulapäässä remuten vaan säännöllisesti ja järkevästi kuormittaen. Sille on hyvä raivata aikaa oman edun ja hyvinvoinnin nimissä, vaikka ajatuksena se tuntuu nyt järjettömän kaukaiselta. Voin kertoa, mitä kauemmin vitkuttelet päätöksen kanssa, sitä vaikeampaa se tulee olemaan jatkossa. Keho ei vaan nuorene. Kehollista ”rappeumaa” voi hidastaa, mutta ei estää. Kysymys kuuluu missä kunnossa haluat olla työuran päätyttyä? Miten haluat viettää aikaa lasten lastesi kanssa? Millaisen elämän laadun haluat itsellesi tulevaisuudessa?



POHDINTAA?

Voisinko tehdä tunnin, joka palvelisi perusliikkuvan keski-ikäisen naisen ja miehen fyysisiä tarpeita.  Tunti, joka sisältäisi painoharjoittelua, joka parantaisi ja ylläpitäisi asiakkaan arkivoimaa… Voisiko tunti sisältää lisäksi elementtejä, jotka parantaisivat kehon toiminnallisuutta. Voisiko siis suunnitella tunnin, joka harjoittaa voimaa ja toiminnallisuutta saman tunnin sisällä mielekkäästi ja monipuolisesti! 



Mielessäni oli monta variaatiota tunnista, mutta yksi oli selkeästi ylitse muiden… Kiertoharjoittelu tunti, jossa vuorottelisivat painotangolla tehtävät voimaosiot ja kevyellä vastuksella tehtävät toiminnalliset harjoitteet??? Loistavaa aivopieru… Todellakin…  Kaksi loistavaa tapaa harjoittaa lihaskuntoa yhdessä paketissa.  Voimaa ja toiminnallisuutta.




Voimaa harjoitettaisiin turvallisilla perusliikkeillä painotankoa hyödyntäen. Asiakkaat voisivat oman kuntonsa ja voimien puitteissa laittaa painoja tankoon. Riittävä kuorma voimaosioissa lisäisi arkivoimaa ja kehittäisi keksivartalon hallintaa ja ryhtiä. Arkivoiman ylläpitämien ja kehittäminen on keski-iästä alkaen oleellisen tärkeää. Varsinkin silloin, jos työ ei ole fyysisesti rasittavaa. Kehollinen fakta on se, että lihasmassa alkaa kadota yllättävän nopeasti, mikäli lihaksia ei ylikuormiteta säännöllisesti. Naulapäässä ja järkijäässä ei tarvitse mennä. Mutta järjellinen ja sopivasti kuormittavaa harjoittelua lihaksiston tulee saada, mikäli haluamme säilyä toimintakykyisinä ja kivuttomina.   Usein kehoomme syntyy kovia ja epämääräisiä kipuja, koska kehomme toiminnallisuus alkaa heikkenemään yhdessä voiman rinnalla.  





Mitä toiminnalliset harjoitteet ovat ja mitä ne ylipäänsä hyödyttävät? 

Toiminallisten harjoitteiden tarkoitus on kehittää kehon rytmiikkaa ja lihasten yhteistyötä turvallisesti ja tehokkaasti. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Mennäänpä nopeasti pintaa syvemmälle, jotta saat ymmärrystä mitä hyötyä kevyellä kuormalla tehtävistä toiminnallisista harjoitteista on. Kysymys ei siis ole mistään liirum laarumista, vaan oikeasti äärimmäisen järkevästä ja tarkoituksen mukaisesta tavasta harjoittaa kehoa. 


Asiaan siis… Kehomme lihaksisto voidaan jakaa karkeasti voimaatuottaviin lihaksiin (näkyvät pinnalliset lihakset) ja liikettä kontrolloiviin lihaksiin (syvät liikettä kontrolloivat lihakset). Niin kuin nimetkin sanovat, pintakudos tuottaa voimaa ja näyttää harjoitettuna hyvälle, mutta kaiken alla on se osa, joka kontrolloi liikettä. Jotta voisit hyvin ja olisit kivuton, tulee voimaa tuottavien ja liikettä kontrolloivien lihasten pystyä työskentelemään rytmisesti yhteistyössä keskenään. Monipuolisilla, hauskoilla ja rytmisillä toiminnallisilla harjoitteilla pyritään juuri tähän yhteistyöhön. 


Jotta harjoitteista tulisi vieläkin tehokkaampi ja tarkoituksen mukaisempi, otetaan liikkeisiin mukaan keskivartalo. Keskivartalon tehtävänä on tuottaa arjessa liikettä erisuuntiin. Eteen, taakse, kiertää, ojentaa ja taivuttaa… Tätä keksivartalon luonnollista ominaisuutta hyödynnetään toiminnallisissa harjoitteissa. Keksivartalo  tehtävä on toimia harjoitteissa rytmisenä yksikkönä. Keskivartalon aktiivinen rytmiikka pitää yllä selkärangan hyvinvointia, kannattelee ryhtiä ja saa nivelemme toimimaan rytmisesti oikein. Hyvä ryhti ja toimiva keskivartalo on kivuttoman kehon kivijalka. 

Kun toiminnallisissa harjoitteissa keskivartalo otetaan liikkeeseen mukaan rytmisenä yksikkönä, tehostuu harjoittelu huomattavasti ja sen huomaa aineenvaihdunnan tehostumisena, kun selkä- ja vatsalihakset ottavat vastaan rytmisen työn.


Vaikka teoriassa toiminnalliset harjoitteet tuntuvat ehkä haastavalle,  eivät ne sitä käytännössä ole. Toiminnalliset harjoitteet ovat helppoja tehdä, vaivatonta suorittaa ja ne harjoittavat kehoamme monipuolisesti, äärimmäisen tehokkaasti ja tarkoituksen mukaisesti.


Toiminnalliset harjoitteet ovat helppoja ja kevyen oloisia harjoitteita, mutta käytännössä helpolta näyttävät harjoitteet yllättävät tehokkuudellaan.  On siis eri asia harjoittaa kehon voimaa, kuin kehon toiminnallisuutta. Jotta lihaksistomme voisi hyvin ja toimisi tehokkaasti tarvitaan molempia harjoitteita. FX-Sport kiertoharjoittelutunnilla tämä on huomioitu.

Näistä ajatuksista syntyi siis FX- sport kiertoharjoittelu tunti, joka yhdistää loistavalla tavalla perusliikkujalla suunnatun paino- sekä toiminnallisen harjoittelun.




Mikäli olet kiinostunut SPORT 2us:in tunneista ja haluat tutustua yrityksen arvoihin ja tunteihin saat lisätietoa TÄÄLTÄ.


Voit halutessasi rekisteröityä SPORT 2us:in uutiskirje listalle TÄSTÄ. 
Saat sähköpostiisi tietoja alla olevista tunneista ja niiden sisällöistä sekä tuntien vaihtumisista. Lisäkisi saat tietoa alkavista ryhmistä, kurssesita ja tapahtumista ja muuta hyödyllistä tietoa liikunnan saralta sekä kortti tarjouksia. 


Lihaskuntotunti SPORTTIUS.


Kiertoharjoittelutunti FX- Sport





Tanssillinen kehonhuollon tunti HARMONI





Askellustunti RETRO STEP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keski-ikäisiä ei liikuteta samalla tavalla kuin nuoria aikuisia.

Keski-ikäinen kuntosalille lomps! No, mutta jos se ei vaan ole oma juttu?   Pohditaanpa asiaa hieman ISOSSA kuvassa inh...